Опера Кармен сповнена плагіату та жінконенависті

0
1378

До сьогодні всесвітньо відома опера “Кармен” зворушувала серця ні однієї тисячі глядачів, але мало, хто знає, про що ця історія насправді? Раніше вважалося, що видатна, сповнена пристрасті та іспанських гарячих емоцій вистава, є геніальним витвором мистецтва. Та, зараз маємо інші часи та інші погляди на те, що відбувається.

Сюжет опери розповідає нам про жінку, циганку, що із легкістю зваблює чоловіків. Пастіччо було написане по мотивам новелли Проспера Меріме у 1874 році. Перша прем’єра була приречена на провал.
Критики тих часів винесли вердикт. Цей “витвір” мистецства доповідає про легкодумну жінку, яка скаче з одного чоловіка на іншого. Згодом, зваблює молодого офіцера та збиває його із праведного шляху.

На диво, такі коментарі і принесли Кармен її славу, адже люд почав гостро цікавитись історією брудної жінки.
Режисер-постановник сьогодення, що організовує виставу на новий лад та у новій інтерпритації – Баррі Коскі, ведуча фігура у Royal Opera House, ділиться своїми думками на тему сумної історії.

“Вас не дивує той факт, що новелла була написана одним французом? А опера була створена теж французом. Обидва були натхненні екзотикою Іспанії тих часів, та насправді, ніхто не знав особливостей тієї країни”.

“Партія, яку виконував персонаж Хабанеро, взагалі була поцуплена з іншого твору, нахабним чином”. “Я вважаю, що “Кармен” –  історія чотирьохсот років жінконенависті та переживань істеричної неврівноваженої героїні” – ось такі думки переповнюють одного з ведучих режисерів театрального життя зарубіжжя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here