Творчість, інтим та кохання – двигуни авангарду

0
882

Кохання до болю від Фріди Кало та Дієго Рівери, «любовний трикутник» Володимира Маяковського і подружжя Лілі та Остапа Брік, дружба із блакитним відтінком Сальвадора Далі та поета Лорки – більш ніж 40 пар найвідоміших митців авангарду стали об’єктом лондонської вистави.

У культурному центрі «Barbican» представили пікантну серію експонатів на тему «Сучасні пари: мистецтво, інтим і авангард». За словами організаторів, ідейною складовою виставки став чи не основний каталізатор творчого процесу – любов та секс.
Разом із експонуванням найвидатніших творів мистецтва ХХ століття, назовні вийшли давні, але ще не забуті чутки та інтрижки тогочасних митців.

«Поранений олень» Фріди Кало став символом болісних стосунків художниці із її видатним чоловіком Дієго Ріверою. Їй тільки-но виповнилось 15, йому – далеко за 30. Жага до творчості стала єдиним, що їх пов’язувало. Єдиним, але непорушним до останніх днів життя.
Вічна муза Маяковського Ліля Брік – ще один «експонат» виставки. Звичайно, нероздільно зі своїм чоловіком та ідейним пропагандистом поета Остапом. Їхнє «кохання утрьох» до сьогоднішнього дня не залишає у спокої поціновувачів творчості митця. Тим не менш, зухвала втеча від принципів буржуазної моралі втілилась у кращих зразках поетичного авангарду.

«Ти – християнська буря, якій потрібно моє язичництво», «ти» – це іспанський поет Фредеріко Гарсіа Лорка, «я» – сюрреаліст Сальвадор Далі. Відверта еротична напруга між видатними геніями тривала роками. Безліч натяків можна вичитати у листуванні так званих друзів. Навіть «кохання усього життя» Далі – Гала – не змогла затьмарити інтриг навколо імовірного роману двох чоловіків. Хоч і досі дослідники не можуть сказати напевне, чи переріс непрозорий флірт у щось більше – скандальна пара зайняла особливе місце на лондонській виставці «закоханих».
Мистецька виставка, що відкрилась ще 10 жовтня, триватиме до 27 січня 2019 року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here